LOG IN Become a member
  • English
  • Dansk
Kontakt os

Adresse

Rygårds Alle 1
2900 Hellerup
3946 3600
Jura 3946 3605
Presse 2176 8404
Karriere 3946 3630 pd@pharmadanmark.dk

Sekretariatets åbningstider

Mandag - torsdag 9.30-16.00
Fredag 9.30-14.00
Navn Stilling Telefon E-mail
Anders Rune Bjerrum Chef for politik, kommunikation og presse 2989 3169 ab@pharmadanmark.dk
Andreas Thilqvist Marketingansvarlig 2893 3311 at@pharmadanmark.dk
Annette Meyer Økonomi- og administrationschef 3946 3600 am@pharmadanmark.dk
Arendse Veirø Specialkonsulent, cand. jur. 3946 3638 ave@pharmadanmark.dk
Casper Gad Advokat 3946 3627 cg@pharmadanmark.dk
Christian K. Thorsted Kommunikationschef 2176 8404 ckt@pharmadanmark.dk
Danny Bukh Almstrup Chefkonsulent 3946 3632 dba@pharmadanmark.dk
Gry Hamborg Advokat 3946 3635 gh@pharmadanmark.dk
Hanne Højholdt Adamsen Juridisk chefkonsulent 3946 3612 hha@pharmadanmark.dk
Iben Treebak Chefkonsulent, karriere & netværk 3946 3618 ibt@pharmadanmark.dk
Julie Johnsen Juridisk chef, advokat 3946 3622 jujo@pharmadanmark.dk
Julie Strægaard PA for ledelsen 3132 6212 js@pharmadanmark.dk
Karin Ortmann Servicemedarbejder 4084 9833 ko@pharmadanmark.dk
Lotte Skovdal PDA-sagsbehandler og arrangementskoordinator 3946 3609 lsk@pharmadanmark.dk
Maria Stove Kommunikationskonsulent 3946 3600 ms@pharmadanmark.dk
Marie Fog Faglig chefkonsulent 3025 5311 mf@pharmadanmark.dk
Mathilde Bak Advokatfuldmægtig 3946 3629 mba@pharmadanmark.dk
Natasia Lykkeholm Klausen Advokat Barselsorlov nlk@pharmadanmark.dk
Nina Lund-Andersen Advokat 3946 3614 nla@pharmadanmark.dk
Rikke Løvig Simonsen Formand for Pharmadanmark 3124 0265 rls@pharmadanmark.dk
Sarah Piil Kommunikationskonsulent Barselsorlov ssp@pharmadanmark.dk
Simone Skovvart Piil Studentermedhjælper 3946 3606 spi@pharmadanmark.dk
Susanne Vodstrup Receptionist 3946 3607 sv@pharmadanmark.dk
Susie Stærk Ekstrand Adm. direktør 3017 8865 se@pharmadanmark.dk
Du er her:
Home - Nyheder - FAQ om corona-situationen

FAQ om corona-situationen

FAQ om corona-situationen
01.04.2020 Redaktionen

Pharmadanmark har samlet spørgsmål og svar på nogle af de mest almindelige ansættelsesretlige og praktiske spørgsmål om corona. Vi udbygger løbende i takt med, at nye aftaler, ordninger og problemstillinger opstår.

Kontakt Pharmadanmarks juridiske afdeling på jura@pharmadanmark.dk eller 3946 3605, hvis corona-situationen rejser ansættelsesretlige spørgsmål.
 

FAQ

Sygdom og karantæne

Har jeg ret til løn, hvis jeg bliver pålagt i karantæne?
Ja, hvis du bliver pålagt karantæne enten af myndighederne eller din arbejdsgiver, har du som udgangspunkt ret til sædvanlig løn. Du skal stille din arbejdskraft til rådighed for arbejdsgiver, og du kan blive pålagt at arbejde hjemmefra.

Husk, at få det på skrift fra arbejdsgiveren, hvis du sendes i karantæne på arbejdsgivers initiativ.

Hvis jeg bliver syg?
Så har du som udgangspunkt ret til løn under sygdom.

Hvad gør jeg, hvis jeg har mistanke om, at jeg er blevet smittet?
Hvis du har været i en af risikozonerne, så se ovenstående punkt. Uanset om du har været i en risikozone, så kontakt din læge, hvis du tror, du kan være smittet, og følg dennes instruks. Hvis du er syg, har du som udgangspunkt ret til løn under sygdom. Hvis du ikke er syg, men stadig bekymret, så kontakt din arbejdsgiver, og følg dennes instruks.

Kan jeg blive hjemme og sætte mig selv i hjemmekarantæne for at undgå at blive smittet?
Du kan som udgangspunkt ikke undlade at møde på arbejde for at undgå at blive smittet, da det som udgangspunkt ikke vil være lovligt forfald. Lovligt forfald er sygdom og/eller pålagt karantæne fra sundhedsmyndighederne eller arbejdsgiver. Du skal drøfte med arbejdsgiver, hvis du mener, der er en særlig risiko for dit liv eller helbred ved at gå på arbejde. Hvis du udebliver fra arbejde uden aftale med din arbejdsgiver, kan det få ansættelsesretlige konsekvenser, så kontakt Pharmadanmark for nærmere rådgivning.

Kan COVID-19 betragtes som en arbejdsskade?
Hvis det kan sandsynliggøres, at du er blevet smittet med COVID-19 i forbindelse med dit arbejde, vil Arbejdsmarkedets Erhvervssikring i konkrete tilfælde kunne anerkende COVID-19 som en arbejdsskade eller en erhvervssygdom. Det er blandt andet et krav, at det skal kunne sandsynliggøres, at du er blevet udsat for en konkret smitte i forbindelse med dit arbejde, eller at der generelt er en særlig risiko for at blive smittet med COVID-19 i forbindelse med arbejdet, eksempelvis for sundhedspersonale. 
Hvis du er blevet smittet med COVID-19 og gerne vil have det anmeldt som en arbejdsskade, bør det som udgangspunkt være din arbejdsgiver, der anmelder dette til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring. Hvis din arbejdsgiver ikke vil anmelde sin sygdom som en arbejdsskade, vil du selv have mulighed for at anmelde sygdommen til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Læs mere om anmeldelser på aes.dk 
 

Rejser og rejseaktivitet

Kan jeg rejse til udlandet?

Vi anbefaler, at du følger Udenrigsministeriets anbefalinger om rejser til udlandet. Man bør derfor som udgangspunkt kun rejse til områder, som Udenrigsministeriet ikke længere fraråder rejser til. 

Hvad sker der, hvis jeg rejser til et land, som myndighederne fraråder rejser til?

Hvis du rejser til en risikozone mod Udenrigsministeriets anbefalinger, bringer du dig i risiko for, at det kan blive opfattet som misligholdelse af dit ansættelsesforhold. Derved kan det få ansættelsesretlige konsekvenser, hvis du efterfølgende ikke kan møde på arbejde som planlagt. Sådanne ansættelsesretlige konsekvenser vil afhænge af de konkrete omstændigheder, men vil kunne være alt fra mistet lønret til opsigelse eller bortvisning. 

Vi anbefaler, at du drøfter situationen med din arbejdsgiver, hvis du har planer om at rejse til en risikozone mod Udenrigsministeriets anbefalinger. Vær desuden opmærksom på, om din arbejdsgiver har lavet retningslinjer for medarbejderes rejser til udlandet i forbindelse med COVID-19, da sådanne retningslinjer vil spille ind på den konkrete vurdering af, hvilke ansættelsesretlige konsekvenser udrejsen kan have.

Hvordan skal jeg forholde mig, hvis jeg har været i en af risikozonerne?

Sundhedsmyndighederne anbefaler, at man holder sig hjemme i 14 dage efter hjemkomst for at forhindre spredning af smitte med COVID-19, hvis man rejser til lande og byer, som Udenrigsministeriet fraråder. Se også ovenfor i forhold til de ansættelsesretlige konsekvenser af en sådan karantæne.

Hvilken betydning kan det få for min ansættelse, hvis jeg bliver syg, efter at have rejst til en risikozone?

Hvis arbejdsgiver kan sandsynliggøre, at du er blevet smittet med COVID-19 i løbet af din ferie i en risikozone, og dermed ikke kan møde på arbejde efter ferien, risikerer du, at din arbejdsgiver betragter dit sygefravær som selvforskyldt. Selvforskyldt sygdom indebærer, at du ikke vil have ret til løn under sygdom. Selvforskyldt sygdom betragtes ikke som lovligt forfald og kan derfor også få mere alvorlige ansættelsesretlige konsekvenser som opsigelse eller bortvisning. Se mere ovenfor.

Du kan læse mere på Sundhedsstyrelsens hjemmeside og www.coronasmitte.dk, hvor relevante oplysninger fra myndigheder om corona-situationen er samlet. Find Udenrigsministeriets rejsevejledninger her.

Kontakt Pharmadanmarks juridiske vejledning, hvis du har spørgsmål til rejser og ferier i relation til dit ansættelsesforhold: jura@pharmadanmark.dk eller telefon 39 46 36 05.

03.12.2020
Tvangsvaccinering bør ikke indgå i den nye epidemilov, for det kan skærpe mistroen til vacciner i befolkningen og i sidste ende gå ud over folkesundheden, skriver Rikke Løvig Simonsen. Af Rikke...
03.12.2020
Landets apoteker beskyldes i et debatindlæg i Berlingske forleden for at ’snyde patienterne’ og for at være ’ligeglade med patienterne’”. ”Som patient skal man altid være ventet og velkommen i...
27.11.2020
Krænkende handlinger kan og skal forebygges af en løbende og aktiv indsats for at skabe en kultur, der modvirker krænkende handlinger. Det skriver Pharmadanmark, Farmakonomforeningen og...
20.11.2020
Folketinget vedtog i går et lovforslag, som giver arbejdsgivere ret til at pålægge ansatte at blive testet for COVID-19 og at blive oplyst om testens resultat. Kravet om testning skal kunne tages i...
Pharmadanmark    CVR 65250314