Life science bidrager til en sund genstart af Danmark

15.09.2020

For at hjælpe danske eksportvirksomheder gennem coronakrisen har regeringen i samarbejde med erhvervslivet etableret otte genstartteams, der skal bidrage til Forum for genstart af dansk eksport. 

Pharmadanmarks direktør Susie Stærk Ekstrand har siddet med i genstartsteamet for life science og biotek, og teamet er nu klar med en række anbefalinger til, hvordan den danske styrkeposition på området bevares. 

De fem hovedanbefalinger går på:

  • Patientbehandling
  • Forskning, udvikling og uddannelse 
  • Digitalisering og sundhedsdata
  • Globale indsatser og sektorfokuseret eksportfremme
  • Klima og miljø.

Læs anbefalingerne fra genstartsteamet (pdf)

Life science har i modsætning til mange andre brancher klaret sig forholdsvis pænt igennem coronakrisen. De nyeste opgørelser viser, at lægemiddeleksporten forsat stiger.

Branche i vækst med stor betydning for dansk økonomi

”Life science er en af de brancher, der skal være med til økonomisk at bringe Danmark helskindet igennem coronakrisen. Det er en industri, der leverer et vigtigt økonomisk bidrag til samfundet i form af eksport og job, og så er det ikke mindst et vigtigt element i det danske velfærdssamfund i form af bedre og mere sikre behandlinger af alvorlige sygdomme og konstant udvikling af medicinsk udstyr og andre sundhedsløsninger,” siger Susie Stærk Ekstrand adm. direktør i Pharmadanmark.

For Pharmadanmark har det som fagforening for nogle af branchens nøglemedarbejdere fra starten været vigtigt at sikre, at virksomhederne også fremadrettet har adgang til de rigtige kompetencer. Det synspunkt er det lykkedes for foreningen at vinde genklang for blandt genstartsteamets øvrige medlemmer.

Derfor fremhæver genstartsteamet, at der er behov for vedvarende fokus på udvikling af uddannelser og efteruddannelser, som kan understøtte udviklingen i life science og biotek.

Kompetenceudvikling giver life science i verdensklasse

”Højtuddannede medarbejdere og specialister er og bliver et af de vigtigste parametre for branchens succes, og den grønne omstilling er kun med til at understrege behovet for kompetenceudvikling. I Pharmadanmark ser vi frem til at kunne bidrage til arbejdet og sikre, at Danmark fortsat kan have en life science-industri i verdensklasse,” siger Susie Stærk Ekstrand.

Genstartsteamet vil etablere et nationalt forum, der skal drøfte udviklingen af uddannelser og efteruddannelser, som kan understøtte talentudvikling og skabe endnu bedre muligheder for talentrekrutteringer, som er en forudsætning for branchens succes. Derudover er det også tanken at etablere et nationalt Life Science Råd, der skal drøfte branchens nationale og internationale prioriteter og generelle rammevilkår.

"Vi glæder os til at bidrage med vores viden til det fremtidige arbejde. Arbejdet med genstartsteamet har vist, at vi alle på tværs af foreninger, organisationer og virksomheder har et ønske om at fastholde Danmarks styrkeposition inden for life science, og at både lønmodtagere og arbejdsgivere har en vigtig rolle at spille i fremtidens løsninger," siger Susie Stærk Ekstrand.
 

OM GENSTARTSTEAMET

Genstartsteamet for life science og biotek ledes af CEO i Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, og det består foruden af Pharmadanmark af repræsentanter fra Coloplast, Lundbeck, GN Hearing, Demant, BioSyntia, Novozymes, Novartis, Danske Regioner, Lif, Medicoindustrien, Dansk Industri, Dansk Biotek, Dansk Erhverv og 3F.

STORT POTENTIALE FOR EKSPORT INDEN FOR LIFE SCIENCE

I dansk sammenhæng viser en ny analyse af potentialet for eksport af danske life science produkter, at hvis life science-industrien kan opretholde samme vækstrate i eksporten som i perioden 2008 til 2019, så vil industrien kunne eksportere for op til 373 mia. kr. i 2030. Dermed vil industriens BNP-bidrag stige fra de nuværende 89 mia. kr. til 284 mia. kr.